Beauty

DIY: Deze beauty producten maak ik voortaan zelf! #1| Deodorant

Zoals jullie weten ben ik erg gevoelig voor bepaalde ingrediënten in producten. Als ik een product koop, kijk ik altijd naar de ingrediëntenlijst en kijk ik of er geen parfum en alcohol in zit. Toen ik laatst weer wat puistjes kreeg bij producten die ik aan het proberen was, besloot ik het internet erbij te pakken en, jawel, zelf aan de slag te gaan.

Door zelf je producten te maken weet je precies wat erin zit. Het blijkt dat je ook helemaal geen ingrediënten nodig hebt met moeilijke namen die je niet uit kunt spreken om goede producten te maken. Ik ben nu al een tijdje aan het experimenteren met bepaalde recepten, ben veel gaan lezen over verschillende oliën, boters en wax, en ben aan de slag gegaan. Van een aantal producten heb ik al een goed recept, met sommige ben ik nog aan het kijken of de bepaalde oliën die ik gebruik voor mij werken. Maar daarom zet ik aparte artikels online van deze DIY’s. Zo word het een soort serie en kun je gewoon de bepaalde producten bekijken die je interessant vind!

Voor deel 1 besloot ik met het simpelste te beginnen. Deodorant!

Waarom?

Je hebt vast weleens gelezen dat er bepaalde stoffen in deodorant zitten die kankerverwekkend kunnen zijn. Het gaat dan vooral om het stofje Aluminium Chloride. Hier hoorde ik wel al vaker wat over en sinds 2 jaar heb ik dit ingredient ook goed kunnen vermijden. Salt of the Earth is zo’n merk die dit ingredient niet gebruikt. Deze heb ik ook heel lang gebruikt. Ik schreef hier een tijdje geleden een review over, klik hier als je die eerst wilt lezen.

Deze werkte vooral in het begin echt heel goed voor mij, en opzich nog steeds wel, alleen merkte ik wel dat ik af en toe toch een beetje erdoorheen begon te ruiken. Mijn moeder maakt al een hele tijd haar eigen deo en toen besloot ik het toch te proberen. Het probleem was alleen dat dit een creme was en dit hield mij eigenlijk al een beetje tegen. Waarom weet ik niet, maar ik heb eigenlijk nooit cremes als deo gebruikt en verwachtte er dus niet zoveel van.

Het recept

Als eerste zal ik jullie het recept geven wat ik gebruik. Het zijn 3 (4) ingrediënten die je nodig hebt en misschien heb je wel al alles in huis!

Wat heb je nodig?

  • 2 Eetlepels Kokosolie
  • 2 Eetlepels Maizena (Maiszetmeel)
  • 2 Eetlepels Zuiveringszout (Baking Soda, waar je mee kan bakken, niet schoonmaken)
  • Eventueel een paar druppels etherische olie. Ik gebruik Tea Tree oil.

That’s it! Het enige wat je nu hoeft te doen is de kokosolie even Au Bain Marie verwarmen. Dit betekend dat je een klein pannetje met een beetje kokend water hebt en hier zet je een hittebestendig potje of bakje in of je zet het erbovenop.

Als dit gesmolten is (dit gaat vrij snel) roer je de maizena en baking soda erdoorheen. Goed roeren zodat alles met elkaar vermengd wordt. Dan kan je nog de etherische olie toevoegen en daarna is het een kwestie van laten uitharden. Dit gaat het snelst als je hem even een paar uurtjes in de koelkast zet. Wel af en toe even doorroeren. De baking soda kan namelijk gaan zakken, wat als resultaat heeft dat je aan het einde, als je deodorant bijna op is, je alleen nog maar baking soda op je oksels smeert. En dit kan aardig branden.

Mocht het trouwens alsnog branden, ook al doe je alles precies volgens het recept, gebruik dan wat meer kokosolie of wat minder baking soda. Als je een gevoelige huid hebt, zoals bij ons het geval was, kan het namelijk voorkomen dat de baking soda wat meer prikt of dat je een rode huid krijgt.

En dat is het dan, nu heb je je eigen gemaakte deodorant! En ik kan jullie vertellen: Hij werkt echt beter dan elke deodorant die ik ook geprobeerd heb. Sterker nog, mijn vriend gebruikt hem zelfs nu ook. Hij is normaal niet echt van de zelfgemaakte dingen. Of hij vind het niet fijn, of hij geloofde er niet zo in. Sinds ik dit zelf maak, heb ik al meerdere malen gehoord: ‘ Carmen, Ik vind die deodorant echt zoooo fijn! ‘ Nou dan weet je wel genoeg, haha!
Ook bij mijn vriend werkt hij namelijk echt super goed. Ook hij had namelijk nog weleens natte plekken in zijn t-shirts en af en toe ook een zweetluchtje aan het einde van de dag. Sinds hij deze deodorant gebruikt heeft hij nergens meer last van!

En het feit dat het een creme is maakt echt helemaal niks uit! Ik ben het nu zo gewend dat ik een spray echt niet mis. Je hoeft ook nooit deo bij te smeren, want het blijft de hele dag door goed. Zonder geurtjes.

Wat bij zelf gemaakte producten wel het geval is, is de houdbaarheid. Deze deodorant is, als je netjes met een lepel of spateltje wat product eruit haalt, ongeveer 6 maanden houdbaar.

Wat doen deze ingrediënten precies?

Kokosolie:

Kokosolie heeft veel voordelen voor de huid. Het werkt hydrateren en beschermd tegen uitdroging. Ook is het fijn voor de deodorant omdat het snel in de huid trekt. Je kan dit ook heel goed puur op je huid gebruiken, maar kokosolie kan wel de poriën verstoppen, dus als je een acne-gevoelige huid hebt, zoals ik, gebruik het dan niet voor je gezicht. Maar voor producten als deodorant dus een hele fijne olie/boter.

Maiszetmeel:

Maiszetmeel is een product wat je in de keuken vaak gebruikt om sauzen dikker te maken. In dit geval met de deodorant zorgt het ervoor dat het product sneller opgenomen word door de huid en absorbeert licht de huidvetten.

Zuiveringszout (Baking Soda):

Dit is eigenlijk het ingredient wat ervoor zorgt dat de deodorant zijn werk doet. Het bindt namelijk de zuren. De zuren die nare geurtjes geven, worden hierdoor dus echt verwijderd. Zweet is namelijk ook niet hetgeen wat het laat stinken. Zweet is iets wat wij horen te doen, een manier om je lichaam te laten afkoelen. Hetgeen wat het meestal laat ruiken zijn de vuil en bacteriën die op je huid liggen.

Mocht je trouwens echt geen zin hebben om deze ingredienten te kopen of dit zelf te maken, dan is er een nieuw product wat we bij de Etos verkopen. Deze heet lekker in een potje en bevat, als je de lijst bekijkt, precies dezelfde ingrediënten als dat je deze deo maakt.

En daarmee sluit ik dit artikel af! Ik hoop dat jullie hiervan wat geleerd hebben en ik ben wel benieuwd: Zouden jullie nu ook je eigen deodorant maken of koop je toch liever een spray of roller?

Liefs,

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *