Lifestyle,  Personal

Een maand plastic vrij! #1 | Lastiger dan ik dacht..

In weekoverzicht #7 kon je al lezen dat ik mee ga doen aan de Plastic Vrij Juli challenge. Aangezien het nu alweer Juli is, vertel ik in dit artikel er wat meer over en vertel ik wat ik nu al merk aan mijzelf in het dagelijks leven. Ik merkte namelijk vooral op vakantie en het uit eten gaan, hoe lastig het is er steeds aan te denken dat je het liefs geen plastic gebruikt.

Plastic Vrij Juli

Het doel van deze challenge is om ons te gaan laten nadenken over hoeveel (onnodig) plastic wij wel niet gebruiken. Je daagt jezelf uit om, of helemaal plastic te vermijden, of bepaalde, eenmalige dingen; zoals plastic tasjes, flesjes, rietjes enz.

Plastic is heel slecht voor het milieu omdat het namelijk niet oplost. Uiteindelijk is de kans groot dat het ook bijvoorbeeld in de oceaan terecht komt. Ik heb ooit een keer een filmpje gezien van een schildpad waarbij er een rietje in zijn neus terecht was gekomen. De mensen die filmde probeerde deze te verwijderen, maar hij zat er zo ver in, dat dit niet makkelijk ging. De pijn die je in de ogen van de schildpad zag.. zo zielig en zo erg..Toen ik dus hoorde over deze challenge, moest ik gelijk weer aan dit filmpje denken en besloot ik mezelf uit te dagen en mee te doen.

Voorbereiden

Toen ik mij had opgegeven via de website www.plasticfreejuly.org ben ik meteen al een beetje gaan kijken naar hoe ik mij het beste hierop kon voorbereiden. Ik ben op zoek gegaan naar van die groente netjes, zodat ik, als ik boodschappen doe, in ieder geval al mijn losse groente niet in plastic tasje hoef te stoppen. Je kan ze natuurlijk ook gewoon los meenemen, maar ik vond van die netjes wel wat praktischer.

Ook ben ik op zoek gegaan naar een drinkfles, zodat ik geen plastic flesjes meer hoef te kopen. Ik slaagde erin deze dopper te vinden, bij bol.com. Deze mooie stalen dopper is groter dan de normale en bevat 800 ml!

IMG_0723

Plastic tasjes kocht ik al (bijna) nooit. Ik heb namelijk altijd een stoffen tasje standaard in mijn tas zitten, juist om dit soort (nutteloze) aankopen te hoeven doen.

Lastig?

Ook kon je in mijn weekoverzicht van afgelopen week lezen dat wij een midweekje weg waren naar Ameland. We zijn veel uit eten geweest, maar ook met boodschappen doen, moest ik af en toe toch goed nadenken.

Bij restaurants vergeet ik bijvoorbeeld steeds te zeggen als ik bestel, dat ik geen rietje of zo’n plastic stampertje hoef. Dan komt het drinken aan, zie ik het stampertje en het rietje en dan kan ik mezelf wel voor m’n hoofd slaan. Het is gewoon heel erg wennen. Vervolgens gebruik ik het rietje en het stampertje niet, om mij toch een soort van beter gevoel te geven, maar ja..veel zin heeft het niet, want dit is toch weer plastic wat gewoon weg word gegooid. En dan heb ik het niet eens gebruikt!

Ook met boodschappen doen merkte ik dat ik toch ook andere dingen kocht waar plastic omheen zit. Broodbeleg bijvoorbeeld. Zit allemaal plastic omheen. Dingen die je normaal koopt, waar je nooit echt bij stilstaat dat het onnodig plastic bevat. Dit zijn toch wel wat dingen waarbij ik merkte dat het lastiger is/gaat worden dan ik dacht.

Met het warme weer van de afgelopen keren, had ik ook steeds niet genoeg aan mijn dopper. We waren en naar Concours de Elegance geweest, waar we steeds vol in de zon liepen en ook nog naar de Efteling. Deze beide dagen heb ik qua plastic flesjes wel echt gefaald. Mijn dopper was leeg en als er iets is wat ik echt niet lekker vind is het water. Ik drink vaak water met een beetje diksap, zodat er toch iets van smaak aan zit. Ik vulde mijn dopper dus wel braaf met water, maar na een paar slokjes ging ik toch echt bijna over mijn nek en dus heb ik toch een flesje fanta gekocht. Ik weet niet wat het is, maar water gaat er bij mij gewoon niet in, hoe jammer ik het ook vind. Maar ik wilde ook niet uitdrogen, dus dan is het kiezen. De plastic flesjes heb ik overigens nog niet zomaar weggegooid. Ik ga kijken of ik het kan hergebruiken of misschien is er nog iets creatiefs van te maken, waardoor ik ze niet weg hoef te gooien. Maar dit ga ik nog uitzoeken.

Wat ging wel goed?

Natuurlijk zijn er ook wel wat dingen goed gegaan. Ik maak namelijk mijn eigen brood, waardoor ik geen brood uit de supermarkt hoef te kopen. Normaal deed ik dan mijn eigen brood wel snijden en in diepvrieszakjes stoppen, maar daar heb ik nu ook speciale broodzakken voor gekocht. Die zakjes heb ik dus ook niet meer nodig.

Verder heb ik dingen wat ik invries gewoon in bakken gestopt. Wel plastic, maar deze gooi ik niet weg en zijn dus geen eenmalig gebruiksvoorwerpen. Kleine stapjes, haha.

Leerpunten

Dingen waar ik nog goed op moet letten zijn:

  • Bij uit eten gaan, zeggen dat ik geen rietje en/of stampertje erbij hoef.
  • (Op warme dagen) een klein flesje limonade of diksap meenemen, zodat ik toch mijn dopper opnieuw kan vullen en dus geen extra (plastic)flesjes hoef te kopen.

Dit zijn voor mij, voor nu in ieder geval, de grootste valkuilen en hier wil ik zeker beter op gaan letten.

Wat vinden jullie van de Plastic Vrij Juli challenge? & Hebben jullie misschien nog tips voor mij om plastic vermijden wat makkelijker te maken?

Liefs,

Als je meer van mij wilt zien volg mij dan op Instagram. Ook blijf je dan gelijk op de hoogte van nieuwe blogs! 

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *